Skip to main content
[vc_single_image image=”2330″ img_size=”full” alignment=”center” img_link_large=”yes”]
Novi Pazar dobio je Naučni klub u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, koji će biti mesto okupljanja svih građana koji žele da steknu nova znanja kroz radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Ovaj “Naučni klub” uspostavljen je na osnovu Memoranduma o saradnji koji su potpisali gradonačelnik Nihat Biševac, direktor Centra za promociju nauke iz Beograda Nemanja Đordjević i direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović. Prostorije Naučnog kluba su dostupne svima, ispunjene su različitim sadržajima koje inspiršu naučno istraživanje. U njemu će se izvoditi programiaranje, razgovarati sa naučnicima koji će povremeno obilaziti ovaj klub i njegove, I biće zastupljeno sve, od hemije, prirodnih pokusa, preko programiranja, robotike do antropologije i analize društva i kulture.

Đorđević je novinarima rekao da su ovi klubovi nastali iz potrebe da se danas u Srbiji bavimo neformalnim obrazovanjem:

“Trudićemo se da se bavimo raznim temama koje još uvek nisu stigle da sazre kao deo nastavnog predmeta, od antropologije do astrologije. Ovde ćemo promovisati sve naše aktivnosti, ali i lokalne zajednice koja ima mnogo da ponudi, jer je ovo grad sa mnogo fakulteta i škola. Radićemo sa robotima, eksperimentisaćemo, ali ćemo dovoditi i naučnike”, rekao je Đordjević.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da lokalna samouprava ima zadatak da pospešuje i razvija obrazovanje i nauku:

“Otvaranjem ovog kluba pruža se mogućnost našim sugradjanima da se profesionalno bave naukom, kroz različite radionice, seminare i neformalna druženja. Cilj kluba je da popularizuje nauku kod svih naših sugradjana, pre svih kod učenika i studenata“, rekao je Biševac.

Direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović kazao je da se ovim stvaraju uslovi da mladi otkrivaju tajne nauke, da sve više oslobađaju demagogije i da uđu u nauku.

 “Funkcionalno znanje je imperativ, a ljudi moraju da se oslobadjaju demagogije i da ulaze u nauku. Mi ćemo pozitivnu energiju u pravcu promocije nauke podeliti sa svima koji su zainteresovani da se bave obrazovanjem i da grade bolju budućnost zajednice”, rekao je Hajrović.

Ovo je jedan od dvanaest Naučnih klubova otvorenih u zemlji, a koji su prema riječima Đorđevića već dali rezultate. Prije Novog Pazara ovakvi klubovi su otvoreni u Kanjiži, Leskovcu, Čačku, Nišu, Užicu, Knjaževcu, Kragujevcu, Smederevu, Kruševcu, Kikindi i Šapcu.

Izvor: RTVNP