Skip to main content

Dobro došli u junske radionice virtuelnog Naučnog kluba!

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine a mi smo pripremili radionice za sve uzraste od 6 do 106 godina! To su radionice za sve koji bi voleli da otkriju nešto o ptičijem mozgu, adaptacijama, orijentaciji u prostoru, svemiru ili možda proteinima.

Zbog mera usmerenih na sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, program našeg Naučnog kluba i dalje je virtuelan. Nastavljamo da vam šaljemo aktivnosti i sadržaje koji vas pozivaju u nove naučne poduhvate! Čitajte, slušajte, rešavajte, učestvujete i delite naš bilten! Jer nauka je super!

Određeni sadržaji kreirani su tako da deca sama mogu da ih koriste, a neki zahtevaju podršku odraslih. Kod svakog će biti naglašeno koju vrstu podrške je potrebno pružiti deci da bi mogla da učestvuju u predloženim aktivnostima.

Kako radi svemir?

Muči te zagonetka zvana svemir? Želiš da odeš iznad oblaka i zaviriš u tajni svet koji se krije među zvezdama? Zanima te kako je to hodati po Mesecu, otkriti druge planete? Ako želiš da postaneš astronaut i poletiš specijalnom letelicom u svemir – pozivamo te da se priključiš našoj svemirskoj posadi i da zajedno krenemo na nezaboravno putovanje!

DA AVANTURA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast: vrtić i od 1. do 4. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, mlađi uzrast uz pomoć odraslih.
Trajanje: 40 minuta.

Kako rade putokazi?

Svi mi volimo bajke. Ipak, ova bajka neće biti ispričana iz ugla princa, princeze, već si glavni junak ove priče baš ti! Cilj tvog putovanja je da dođeš do začaranog zamka i oslobodiš zmaja. Ipak, kao i u svakoj bajci, čekaće te mnoštvo prepreka, a tvoji zadaci će biti da se orijentišeš u prostoru. Ne brini, samo prati putokaze i zamak će biti tu! Srećno na putovanju!

DA AVANTURA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  3. i 4. razred osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, mlađi uzrast uz pomoć odraslih.
Trajanje: 35 minuta.

Kako rade adaptacije?

Šta je zajedničko za žabu, vidru i pticu koja naseljava vodene predele? Otkud to da se biljke mesožderke hrane insektima, a ne kao sve ostale biljke? Kameleoni su ti jako zanimljivi, ali ne razumeš zašto menjaju boju? Naoštri čula i uđi u svet adaptacija, kako bismo zajedno otkrili koje tajne kriju životinjske i biljne vrste oko nas!

DA RADIONICA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  od 3. do 5. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, mlađi uzrast uz pomoć odraslih.
Trajanje: 45 minuta.

Kako radi ptičji mozak?

Da li je zaista uvredljivo kada se kaže da neko ima ptičji mozak? Hajde da zajedno proverimo koliko je komplikovan ptičji mozak i šta to sve ptice mogu bolje od nekih drugih vrsta?

DA RADIONICA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  od 5. do 8. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade.
Trajanje: 45 minuta.

Kako rade proteini?

Bilo da hodamo, trčimo, smejemo se ili plešemo, pokreti našeg tela su nešto što nam je veoma poznato. Ali kako izgledaju pokreti našeg tela na mikroskopskom nivou? Tačnije, kako se proteini „pomeraju“ i kako ti pokreti utiču na njihovu funkciju? U beskonačnosti mogućih pokreta, šta se dogodi kada dođe do pogrešnog?

DA RADIONICA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast: od 1. do 4. razreda srednje škole. Aktivnost za nastavu biologije.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade.
Trajanje: 45 minuta.

Centar za promociju nauke je i na Tik Toku! Zapratite nas da plešemo, pevamo, smejemo se, stvaramo nauku i osvajamo nagrade!

Tik Tok

Teme kojima se bavimo u virtuelnom Naučnom klubu osmišljene su tako da prate i produbljuju školska znanja iz različitih prirodnih i društveno-humanističkih nauka. Metode rada su zasnovane na iskustvenom učenju, kao i praktičnom radu. Aktivnosti i materijale osmišljavaju naučni demonstratori, studenti različitih fakulteta, koji su obučeni za naučnu komunikaciju sa decom.

Za sve dileme možete nam pisati na: nk@cpn.rs