Skip to main content

Roditelji predškolaca i učenika mlađeg školskog uzrasta, prosvetni radnici, predstavnici civilnog sektora grada Novog Pazara  imali su priliku da prisustvuju interaktivnoj radionici ” “Recite NE telesnom kažnjavanju dece i DA pozitivnom roditeljstvu”, koja se bavi  metodama nenasilnog vaspitanja i fenomenom pozitivnog roditeljstva.

Cilj ovog predavanja bio je podizanje nivoa svesti o potrebi menjanja stavova o vaspitanju dece i usvajanje alternativnih načina reagovanja u situacijama kada se praktikuje telesno kažnjavanje dece. Ovaj program promoviše koncept pozitivnog roditeljstva i važnost korišćenja nenasilnih i konstruktivnih metoda vaspitanja.

Interaktivnu radionicu u Novom Pazaru, čiji su organizatori Regionalni centar za razvoj zaposlenih u obrazovanju, beogradski Centar za prava deteta i UNICEF, podržala je  predsednica Skupštine Grada Anela Šemsović.

“Princip pozitivnog roditeljstva je jedini način da našu decu odgajamo kvalitetno i pomognemo im da odrastu, da postanu zdrave, društveno odgovorne ličnosti. Taj princip isključuje svaki vid telesnog kažnjavanja, što principijelno podržavam. Kao majka dvoje dece smatram da su ključ valjanog odgoja osmeh, strpljenje, podrška  detetu,pravda i pravičnos, kao i saosećanje u svakoj situaciji. Dobar odgoj deteta je ono primarno po čemu će nas, na kraju, ljudi oko nas prepoznati”, kazala je predsednica Skupštine, pozdravljajući ideju institucionalne saradnje, unapređenja obrazovnog sistema i formiranja škole roditeljstva.

Direktor Regionalni centar za razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović  istakao je da je radionica  u Novom Pazaru potvrda da građani podržavaju razvoj interaktivnog roditeljstva kao  sve prihvatljivijeg modela odgoja dece.

“Bogati jer kao zajednica imamo mnogo dece. Želimo da naši potomci rastu u bezbednom okruženju, da ne trpe nasilje u porodici niti izvan nje, da se institucionalno zalažemo za razvoj podsticajne, zdrave sredine. Sve to je preduslov za normalan razvoj i odrastanje, za druženje i učenjenje,Iina kraju za rad”, kazao je Hajrović, ističući da će prvi koraci i rezultati škole roditeljstva u Novom Pazaru uskoro biti vidljivi.

 

Izvor: Grad Novi Pazar