Skip to main content

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u novopazarskom Regionalnom centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju održana je panel diskusija za srednjoškolce pod nazivom  ”Prošlost vredna pamćenja”. U pitanju je projekat koji se realizuje već dve godine, s ciljem da se mladi podstaknu na kritičko i logičko promišljanje.

Uočivši da ”prošlost vredna pamćenja” i nije u dovoljnoj meri zastupljena u formalnom obrazovnom sitemu, Helsinški odbor za ljudska prava pre dve godine pokrneuo je projekat koji ima cilj da mladima prikaže svetliju stranu istorije; da im osvetli primere  međusobne saradnje i podrške između predstavnika različitih naroda.

”Uočili smo da takve vrste priča nedostaju u našim udžbenicima; da mladi kada uče o našim međuetničkim odnosima, oni obično uče o sukobima, nerazumevanjima i zločinima, koje smo počinili jedni protiv drugih. Shvatili smo da zapravo nedostaje i ta druga strana priče, da jedni drugima možemo da budemo prijatelji, a ne samo neprijatelji i da takvi odnosi čak mogu i da preovlađuju”, izjavila je programska direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Jelena Krstić.

Posle Leskovca i Vršca, i mladima u Novom Pazaru predstavljen je slučaj koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata u Leskovcu, kada je grupa Roma streljana samo zato što su Romi.

”Kroz taj primer želeli smo da ih inspirišemo i motivišemo na to da razmisle o svojim odnosima sa drugim grupama sa kojima dele prostor, ne samo lokalni, već i širi regionalni, i da nađu načine da uspostave mostove jedni sa drugima”, rekla je Krstić.

Poruka mladima sa ove panel diskusije je da budu aktivni, da kritički promišljaju svet oko sebe, da ne slušaju samo ono što im se govori kroz udžbenike, već da udžbenike koriste kao početnu tačku iz koje će kasnije sami da istražuju, da razmišljaju i da delaju, naročito kada uoče da je pravda ugrožena.

S.Lj.

 

Izvor: RTV Novi Pazar