Skip to main content

Matematika je često i vrlo nepravedno okarakterisana kao jako teška i neshvatljiva nauka, kojom mogu da se bave samo oni koji su talentom počastvovani. Međutim, u prirodi ljudskog bića je da misli i razmišlja. Da analizira, diskutuje i donosi zaključke. “Priroda je ogromna knjiga u kojoj je napisana nauka. Ona je stalno otvorena pred našim očima ali je čovek ne može razumeti ukoliko prethodno ne nauči slova i jezik kojim je napisana. A napisana je ona jezikom matematike.” Rene Dekart

Rešavanje zadataka nije samo puko pisanje brojeva i formula, već je to jako složen misaoni proces. Matematika pomaže našem mentalnom zdravlju. Razvijamo logičko, ispravno i dosledno razmišljanje. Rešavajući matematičke probleme mi ustvari osposobljavamo sebe da lakše i brže dođemo do rešenja iz nekih drugih svakodnevnih životnih situacija.
U današnjem predavanju “Gimnastika uma” učenici su putovali kroz zanimljivi svet matematike, posmatrajući je iz jednog drugog ugla. Razni nestandardni problemi i glavolomke su podstakli učenike na razmišljanje i doveli ih do nadahnuća i zadovoljstva koje se može osetiti samo prilikom rešavanja nekog matematičkog problema.