Skip to main content
[vc_single_image image=”2249″ img_size=”full” alignment=”center”]

Zlostavljanje djece na društvenim mrežama je sve zastupljeniji vid nasilja među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama. Sa ciljem da školskim psiholozima i predagozima olakša prevenciju ovakvih sukoba, Regionalni centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju organizovao je seminar na kom su analizirane sve opasnosti koje  vrebaju na internetu.

Glavni cilj ovakvih edukacije je prevencija – ”da do problema ne dođe”, ali i savjetovanje šta uraditi i kome se obratiti ako do probleme dođe. Djeca umiju da prepoznaju vidljivo nasilje, ali treba ih naučiti kako da prepoznaju pritajeno nasilje, kao i nasilje na internetu.

Predavač Haris Imamović kaže je važno da učenici i njihovi roditelji budu oprezni kad se odlučuju da nešto da objave na neku društvenu mrežu. Osim prevntivnih mjera psiholozi su mogli da čuju i koje su bitne ustanove kojima  se treba obratiti u sučaju da dođe do problema. Ovo je još jedan u nizu seminara koji organizuje Regionalni centar za usvrašavnje zaposlenih u obrazovanju.

Izvor: RCNP

[youtube id=”jUau02aKNkw”]
[youtube id=”twbEK0ouROk”]