Skip to main content
U Regionalnalnom centaru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju danas je održana treća obuka za izdavanje elektronskih građevinskih dozvala, čija je primena počela još od 1.januara ove godine. Za predstavnike nadležnih službi i podnosioce zahteva iz Novog Pazara i susednih opština, ovakvu obuku organizovao je NALED u saradnji sa Vladom Srbije a uz podršku Evropske unije.

Elektronska objedinjena procedura za izdavanje građevinskih dozvola, ukidanjem papirne forme, u potpunosti je promenila ustaljenu praksu. Papirologija, bespotrebne šetnje od šaltera do šaltera, sada su prošlost. Budućnost je edukacija.

”Nema više papirne forme, to je ukinuto, i danas je obuka kako bismo pokazali, približili ovaj,  centralni informacioni sistem našim korisnicima, kako bi oni bili obučeni da podnose zahteve kroz elektronski sistem”, kaže Adis Berović iz NALED-a.

Iskustvo pokazuje da uprkos brojnim benefitima, kao i svaka novina, i elektornska objedinjena procedura nije u startu prihvaćena. Upravo ovakve obuke služe za otklanjanje svih nedoumica.

”U početku je bilo malo otpora, kao i na ovim jednodnevnim i dvodnevnim obukama – kaže Berović.  U početku se podnosioci malo bune, malo negoduju, međutim kad prođemo kroz nekoliko zahteva, pojasnimo strukturu, dinamiku i softver, onda prihvate jer vide da im je to mnogo lakše”.

Obuku za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Novom Pazaru NALED je organizovao u saradnji sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Izvor: RTVNP